Studenti napravili električni automobil od recikliranog otpada(video)

Grupa od 22 studenta iz Holandije uspjela je da napravi potpuno funkcionalan električni automobil koristeći plastiku izvučenu iz okeana, reciklirane plastične flaše i otpad iz domaćinstava.

Da bi ovakav poduhvat urodio plodom studenti su izdvojili 18 mjeseci, a na kraju se izrodio specifičan jarko žuti električni automobil kome su dali ime Luka (Luca).

Prema riječima studenata koji su učestvovali u projektu, godišnje se u Holandiji baci 2,1 milijarda tone otpada, zbog čega su poželjeli da pokažu ljudima da to nije potrebno i da sav taj materijal, koji se inače baca, može biti veoma vrijedan.

Automobil Luca ima dva sjedišta i u potpunosti je funkcionalan, te se sada već nalazi na ulicama Holandije.

Najveća brzina koju može da dostigne je 90 kilometara na čas, a kada je baterija skroz napunjena može da pređe oko 220 kilometara, nakon čega je potrebno ponovno punjenje.

Interesantan je i materijal koji je korišćen. Školjka automobila napravljena je od tvrde plastike koja je izdvojena iz bačenih televizora, kuhinjskih aparata i igračaka, dok su sjedišta napravljena od kokosa i konjske dlake.

„Sve više kompanija za proizvodnju automobila koristi otpad ili materijale na biološkoj osnovi za izradu unutrašnjosti automobila, ali mi želimo da pokažemo da je moguće od takvih materijala napraviti i šasiju, a ne samo unutrašnjost“, rekao je za Reuters član tima studenata Matijas Van Vijk.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković