Misteriozni monolit koji je nestao u Americi pojavio se u Rumuniji(video)

Svijet je prošle nedjelje zapanjio prizor iz Jute, gdje je usred pustinje uočen neobični monolit, koji je ubrzo ponovo nestao. To ne bi bilo toliko čudno, da jedan nije sada primijećen i u Rumuniji.

Neobična struktura, visoka oko četiri metra, uočena je na sjeveroistoku zemlje kod grada Pjatra Njamca, na obližnjem brdu Doamnej.

Nalazi se nedaleko od poznate tvrđave Petrodava, najstarijeg istorijskog lokaliteta u Pjatru Njamcu. Vjeruje se da su ovo dačansko utvrđenje srušili Rimljani.

I ovaj monolit podseća na onaj u Juti.

"Počeli smo da istražujemo čudnu strukturu monolita. Nalazi se na privatnom zemljištu, tako da ne znamo ko je vlasnik te skulpture. Nalazi se i na zaštićenom i arheološkom području. Ukoliko je neko htio nešto ovdje da postavi, morao je prvo da dobije dozvolu nadležnih institucija", naveli su iz Zavoda za očuvanje kulturnog nasljeđa tog rumunskog grada.

Oba monolita su misterioznog porijekla i namjene.

Podsjetimo, zvaničnici američke savezne države Juta saopštili su da je nestao misteriozni metalni monolit koji je primijećen prošle nedjelje u zabačenom dijelu pustinje na jugoistoku te države na sjeverozapadu SAD.

Kancelarija lokalne teritorijalne uprave saopštila je da ima vjerodostojne izvještaje u kojima se navodi da su "nepoznati počinioci" uklonili monolit, a na društvenim mrežama se šire fotografije na kojima se pored stijena vide i manji komadi metala.

Otkako je prvi put primijećen 18. novembra, ovaj metalni monolit visine oko 3,7 metara neprekidno raspaljuje maštu, a u javnosti se sve više nagađa i spekuliše šta on predstavlja i kako se našao u pustinji, prenosi Kurir.

Misteriozni metalni monolit prvo je uočila posada jednog helikoptera koji je pratio kretanje i prebrojavao grla u velikom stadu ovaca koje je bilo u migraciji u tom dijelu Jute.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković