Usvojila 14 djece kako bi ih sklonila s ulice

Nakon što je završila srednju školu Britanka Letty McMaster (26) otputovala je u Tanzaniju gdje je namjeravala da provede mjesec dana volontirajući u domu za djecu bez roditelja.

Danas, osam godina kasnije, živi sa 14 djece koje je usvojila.

Umjesto mjesec, McMaster se u Africi zadržala tri godine, sve dok se dom za djecu bez roditelja nije zatvorio.

Međutim ni nakon zatvaranja nije željela odustati od djece s kojom je radila, pa je pokrenula proceduru i usvojila devetoro djece koji su nakon zatvaranja doma trebali biti izbačeni na ulicu.

U proteklih osam godina usvojila je još petoro djece koju je našla kako prose i žive na ulici u Velikoj Britaniji, tako da u njenoj kući sada živi 14 dječaka i djevojčica. Ona devet mjeseci godišnje provodi u Iringi, gdje se nalazi njihov porodični dom, a ostatak godine odlazi u Veliku Britaniju gdje se bavi humanitarnim akcijama.

“Neki od njih me smatraju majkom, a drugi me vide kao stariju sestru. Obavezala sam se da ih odgojim što bolje mogu i veoma sam srećna što imam dvije porodice”, rekla je McMaster za The Sun.

Dodala je kako je odlučila da ih usvoji onda kada je vidjela kako ih osoblje doma tretira veoma loše. Uzimali su novac koji su djeca dobijala u donacijama, hranili ih jednom dnevno, fizički i psihički zlostavljali.

Dječaci i djevojčice koje je usvojila danas treniraju fudbal, sviraju različite instrumente i redovno pohađaju školu. Osim što je usvojila 14 djece, McMaster je otvorila i Sigurnu kuću gdje svake sedmice hrani, oblači i prima djecu sa ulice.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković