Prometno u svemiru: Nekoliko asteroida ove sedmice prolazi pored ZEMLJE

Američka svemirska agencija NASA je najavila da će ove sedmice pored Zemlje proći nekoliko asteroida.

NASA je objavila informacije o asteroidima nekoliko dana nakon što je japanska svemirska agencija JAXA saopštila da će produžiti svoju misiju Hayabusa 2 čiji je zadatak "lov na asteroide".

U utorak 22. septembra pored Zemlje proći još dva asteroida, a najveći od njih iznosi 50 metara. Radi se o asteroidu 2020 RD5 čija brzina iznosi 61.000 km/h, a udaljen je četiri miliona kilometara.

Nedugo zatim se očekuje prolazak asteroida 2020 SM2 prečnika samo 5,8 metara, koji će biti udaljen 1,2 miliona kilometara.

Končano, asteroid 2020 RB6 prečnika 27 metara i brzine 71.000 km/h proći će pored naše planete na udaljenosti od 2,5 miliona kilomtera.

U međuvremenu, japanski lovac na asteroide Hayabusa 2, koji je sletio na asteroid Ryugu i skupio uzorke materijala, produžiće svoju misiju te će sletjeti na još jedan asteroid. Prvi uzorak bi trebao stići na Zemlju u decembru te sletjeti u Australiji.

S obzirom na produženje misije, Hayabusa2 će ispustiti uzorak te se uputiti prema asteroidu 1998 KY26 veličine teniskog terena, koji se nalazi između Venere i Marsa.

 

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić