109-godišnjak proveo posljednje godine života pleteći džempere za pingvine

Alfred Dejt svoje je posljednje godine života odlučio da provede radeći nešto dobro za svijet. U pitanju su minijaturni džemperi za pingvine koji su izloženi izlivanju nafte, odnosno kako bi osigurao da ostanu suvi.

Prema Daily Mailu, Dejt je počeo da plete još 1932. godine kada ga je svastika učila da izradi džemper za novorođenog nećaka. Nije očekivao da će mu ta vještina koristiti pod stare dane.

Nakon što se preselio u dom za stare u Umini, na obali Velsa, čuo je za program Knits for Nature koji je pozivao ljude da učine nešto za pingvine.

Naime, pingvini obuhvaćeni ovim programom se odijevaju u džempere kako njihovo perje ne bi umrljala nafta i kako je kljunom ne bi prenijeli u usta. Nafta oštećuje perje pingvina zbog čega postaju nesposobni da plivaju ili love hranu.

"Malim pingvinima pravimo džempere. Posljednje izlivanje nafte dogodilo se ovde 2001. godine i pogodilo je 438 malih pingvina. Srećom, njih 96 posto se izvuklo, a džemperi su u tome imali veliku ulogu", rekla je u intervjuu 2019. godine Loren Beker iz Organizacije za spas pingvina.

Dejt nije dugo razmišljao i odmah je počeo s radom. Pleo je divne džempere i trudio se da njegove kreacije budu najkvalitetnije. Bio je najstariji muškarac uključen u rad ovog društva.

Dejt je umro 2016. godine, u 109 godini života.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić