57 liftova, 24.348 prozora,... Šta kriju zgrade koje su "NEBU POD OBLAKE"?

Arhitekte su se postarale da svijet bude prepun čudesnih građevina. U drevna vremena, to su bile piramide i crkve, ali posljednjih decenija graditelji se takmiče podižući stambeno-poslovne oblakodere.

Azija je plodno tlo kada je riječ o nicanju rekordno visokih građevina. Na tom kontinentu, osim Burdž kalife, najviše zgrade na planeti sa 828 metara visine, tu su i svjetski vicešampion Kula u Šangaju, kao i Abraž al-Bait, kojem pripada treće mjesto svjetske liste najviših zgrada.

Ponos Dubaija, Burdž kalifa, od 2010. godine samouvjereno se uzdiže iznad Persijskog zaliva. Ima 57 liftova, 24.348 prozora.

Kakav kolos je u pitanju govori podatak da je za njeno čišćenje spolja potrebno između tri i četiri mjeseca i to ekipi od 36 radnika!

Svjetski trgovinski centar 1, šesta je zgrada po visini u svetu, i od 2014. godine bez premca je u SAD, Sjevernoj Americi i na cijeloj zapadnoj hemisferi.

Nalazi se u Njujorku, visoka je 541 metar, to jest 1.776 stopa, što je posveta Deklaraciji nezavisnosti, to jest godini u kojoj je potpisana.

Podignuta je na mjestu gdje je nekada bio kompleks Kula bliznakinja koje su uništene u terorističkim napadima 11. septembra 2001. godine.

Rekordnu visinu u Evropi ima Lahta centar.

Riječ je o javno-poslovnom kompleksu smeštenom u Sankt Peterbugru, a njegov ključni objekat sedište je „Gazproma“.

Toranj Lahta centra uzdiže se 462 metra, najsjeverniji je soliter u svijetu i uvršten je u prvih pet ekoloških solitera u svijetu.

Na globalnoj listi je na 14. mestu i ima 86 spratova. 

Najviša zgrada Okeanije je građevina poznata kao Q1.

Njen pun naziv je Kula u Kvinslendu 1 i nalazi se u australijskom gradu Gould Koust.

Visoka je 323 metra i od 2005. do 2011. godine držala je svjetski rekord u kategoriji stambenih zgrada. Dizajn je inspirisan Sidnejskom operom i olimpijskim plamenom iz Sidneja 2000. godine. 

Gran Tore Santjago je 62-spratnica u Santjagu u Čileu. Visoka je 300 metara što je čini rekorderkom u Južnoj Americi, ali tek četvrtom po visini na južnoj hemisferi.

Takođe, ima opservatoriju poznatu kao Skaj Kostanera koja je najviša opservatorija Latinske Amerike.

Na afričkom tlu sa 234 metra soliter Leonardo je najviša zgrada. Nalazi se u Johanezburgu, u Južnoj Africi. Izgradnja je počela 2015. godine, a svečano otvaranje održano 2019. godine.

Sedmi kontinent, Antarktik još nema nijedan oblakoder. Najviše zgrade visoke su oko 15 metara.

 

Izvor I foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić