U zatvoru proveo pet godina duže nego što je trebalo

Umjesto da mu se kazne objedine, služio ih je uzastopno, a sam je izgubio pojam o vremenu pa se nije žalio...

Muškarac iz tihookeanske države Samoe proveo je gotovo pet godina više u zatvoru nego što je trebalo jer ni on niti zatvorske vlasti nisu bile svjesne da njegove dvije kazne moraju da budu služene istovremeno, a ne uzastopno.

Sio Agafili (45) trebalo je da bude pušten na slobodu još u decembru 2015., ali je ostao iza rešetaka sve dok sudija nije shvatio grešku kada se pojavio na sudu zbog drugog predmeta.

Kako javlja Guardian pozivajući se na Samoa Observer, ocu troje djece sud nikada nije rekao kolika mu je jedinstvena zatvorska kazna.

- Niko mi nikada nije rekao kada će završiti moj boravak u zatvoru. Na robiji sam izgubio pojam o vremenu. Uopšte nisam znao koliko još vremena moram da budem iza rešetaka, znao sam samo da moram da budem tu - rekao je Agafili.

On je u decembru 2008. započeo izdržavanje sedmogodišnje kazne zbog provale i krađe, koja mu je izrečena u novembru, i petogodišnje zatvorske kazne zbog provale (izrečene u decembru). Te dvije kazne trebalo je da budu objedinjene, prema samoanskom zakonu.

Stoga je trebalo da bude pušten krajem 2015. Ali, čini se da to niko nije primjetio. Greška je uočena tek kada se njegovim predmetom pozabavio sudija pred kojim se Agafili pojavio zbog optužbi da je učestvovao u napadu počinjenom tokom pokušaja bekstva iz zatvora Tanumala.

Zaključeno je da je Agafili bio ilegalno držan u zatvoru, radi napada je pušten uz kauciju, pa je ustanovljeno da je u zatvoru proveo četiri godine i osam mjeseci više nego što je trebalo.

Njegov advokat je rekao novinarima kako razmatraju pravne mogućnosti i da je vrlo vjerovatno da će podnijeti zahtjev za odštetu prema državi jer je narušeno njegovo pravo na slobodu.

On je ubeđen da u zatvoru postoji još ljudi koji su prošli kao njegov klijent.

- Nisam siguran šta se ovdje tačno dogodilo, da je moj klijent kaznu služio uzastopno, a ne istovremeno, ali ovo ostavlja prostor za brojna pitanja. Zašto se neki zatvorenici nalaze iza rešetaka i služe li ispravne kazne? - rekao je advokat.

Guardian upozorava da ovo nije prvi puta da je zatvorski sistem u Samoi izložen kritikama zbog kršenja ljudskih prava, korupcije i nekompetencije. U martu ove godine smenjeno je čitavo rukovodstvo, na čelu s načelnikom, nakon serije pobuna i pokušaja bjekstva tokom kojih je iz "nestalo" 36 zatvorenika. Upravu je tada preuzelo ministarstvo policije.

 

Izvor I foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić