Lajt šou u prirodi: Svici kreiraju pravi spektakl

Nacionalni park Great Smoky Mountains (Velike Zadimljene Planine) je planinski masiv koji se nalazi duž Tenesi-Sjeverna Karolina granice u jugoistočnom dijelu SAD-a. Sa više od 9 miliona posjeta godišnje, ove planine su najposjećeniji nacionalni park u Sjedinjenim Američkim Državama SAD.

Pored predivne prirode, Velike Zadimljene Planine kriju magiju.

U ovim planinama se svake godine u junu desi pravi prirodni spektakl, kada se cijela populacija svitaca, poznata kao Photinus carolinus, u potpunosti sinhronizuje tokom dvosedmičnog rituala parenja.

Mnogi svici, ali ne i sve vrste, mogu komunicirati putem svjetlosnih signala (bioluminiscencija) – ali kada se sve i jedna, njih na hiljade, sinhronizuju, tu stvari postaju čudne.

Ovi insekti se obično “upale” sredinom juna u 10 sati svake noći. Prvo, šest sekundi budu ‘ugašene’, a zatim se u istom momentu njih hiljade upali – ugasi šest brzih puta za 3 sekunde – prije nego se opet ugase na 6 sekundi.

Američki svici nisu jedine koje imaju ovako neobično ponašanje. Godine 1680. holandsi ljekar Engelbert Kaempfer, na put prema rijeci Meinam u Siamu, zabilježio je i jedan od prvih slučajeva koordinisanog treptanja azijskih svitaca.

 

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić