Legenda kaže da je izgradnju mosta u Rojsu pomogao đavo lično

Đavolji most je naziv za mnoge stare mostove širom Evrope. Obično su izgrađeni u izuzetno teškim okolnostima, a gradnja dugo trajala. Most Teufelsbrucke, koji prelazi preko zastrašujućeg klanca u dolini Rojse u Švajcarskoj, nije izuzetak.

Legenda kaže da je izgradnja mosta napredovala veoma teško da je lokalni pastir tražio pomoć od samog đavola. On je pristao da pomogne, ali samo pod uslovom da će on primiti prvu dušu koja pređe most nakon izgradnje. Niko od seljana nije želio da bude prvi koji će preći most, i da bi nadmudrili đavola, poslali su koze. Đavao je bio toliko bijesan zbog drskosti seljana, te je krenuo da uništiti građevinu, ali je na njoj ugledao staricu sa krstom i pobjegao.

Prvi most je bio drveni, a novi je izgrađen 1820. godine i trebalo je deset godina da se završi. Do sredine 20. vijeka, ovaj most više nije bio u mogućnosti da prihvati veliki saobraćaj, te je izgrađen novi, treći, 1958. godine sa dvije trake.

Drugi đavolji most još postoji, ali se ne koristi. Dakle, 1230. godine drveni most je izgrađen, a dva nova mosta su izgrađena da zauzmu njegovo mjesto, a svi su sačuvali naziv Teufelsbrucke ili Đavolji most.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković