Caffè Florian, priča iza najstarijeg kafića Italije

Kada je pandemija koronavirusa cijelu Italiju stavila pod „ključ“, slike prazne Venecije opkolile su svijet. Među njima se posebno izdvajala ona na kojoj su prikazane bile prazne stolice ispred kafića Florian. Jedan od simbola grada, prepoznatljiv brend uspio je da preživi teška vremena i nakon strogog karantina otvori svoja trošna vrata…

Možda kafić i nije prava riječ. Više je to bila kafana, u onom dobrom smislu riječi. Mjesto koje je 29. decembra 1720. godine otvorio Floriano Franesconi pod imenom „alla Venezia Trionfante“ tj. Trijumf Venecije, koji je kasnije dobio svoje sada čuveno ime „Florian“. Pretpostavljate, bilo je „vidimo se kod Floriana“ i „čekam te kod Floriana“. Ovdje su kafe ispijali Karlo Goldoni, Kazanova i D’anuncio.

Ljudi ovdje ne sjede da bi popili najbolju kafu na svijetu, pa ni da bi uživali u prelijepom trgu Sv. Marka, već da bi udahnuli dašak prošlosti. Ovde se redovno održavaju muzičke večeri i zanimljivi kulturni događaji, te se možete iznenaditi besplatnoj muzičkoj večeri.

Mermerni stolovi, plišane sofe sa drvenarijom i oslikani zidovi vratiće vas u 18. vijek kada je Caffè Florian ugošćavao eminentne ljude iz svijeta umjetnosti i trgovine.

Među slavnim gostima bili su i Vagner, Stendhal, Gete, Niče. Zbog popularnosti kafića, originalnim prostorijama dodate su još dvije sale, Orientale i del Senato.

Zanimljivo je da je drugi najstariji kafić u Italiji otvoren tek četrdeset godina nakon ovog, u Rimu. U pitanju je Caffe Greco koji je otvoren 1760. Sa druge strane, najstariji na svijetu je pariski caffe Le Procope, koji radi od 1686. godine.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković