Maslačak, ukras dvorišta koji krije magične moći

S proljeća, kad se priroda probudi, ali i ranije, na svakom koraku nalazimo maskačke. “Glavni su ukras” u mnogim dvorištima, a ova biljka imala je važno mjesto kod starih Grka i Rimljana.

Maslačak može da se jede, udiše i “pije” da bi se ojačali tijelo i duh. Amajlija sa tri, pet ili sedam pupoljaka, napunjena sunčevom svjetlošću, otvara duhovne moći.

Rijetke su biljke koje niču već tokom februara i opstaju sve do posljednjih dana decembra. Jedna od njih je i samonikli maslačak, koji raste gotovo na cijeloj zemaljskoj kugli. Ljudi smatraju da je ta biljka čudotvorna, a zbog njene sposobnosti da regeneriše, vjeruju i da čitave godine skuplja i emituje kosmičku energiju.

Oštri intuiciju

U drevnoj Grčkoj, a kasnije i u Rimu, maslačku su pripisivali moć povećanja intuicije. Tako je ova biljka sa prelijepim žutim cvijetom i stabljikom punom mlijeka, zauzela prvo mjesto na listi onih koje se koriste u “bijeloj” magiji. Maslačak pospješuje razvoj unutrašnjih moći i duhovnih čula. U spisima okultista zabilježeno je da napici od maslačka mogu da otvore “šesto” čulo, a isti učinak imaju i amajlije napravljene od njegovih latica, soka iz njegovih listića, ali i iz dima koji isparava iz spaljenog korijena ove  biljke. Upravo zbog toga se za rituale, kao i za ljekove i meleme, beru svi djelovi maslačka, u bilo koje doba godine i dana. Biljka je uvijek puna sunčeve energije, a za lijek se koriste korijen, list i cvijet.

Sunčana amajlija

Tri, pet ili sedam sasušenih, neotvorenih cvjetića vezati žutim koncem i upakovati u plastičnu kutijicu ili jači celofan. Amajlija se drži tri dana pored prozora od svitanja do zalaska sunca, da bi se dodatno napunila dobrom energijom. Treba je svuda nositi sa sobom ili je staviti na stočić pored ostalih magijskih relikvija, kada se rade rituali za povećanje koncentracije, otvaranje čakri ili duhovni napredak.

Prirodna medicina

Poboljšava varenje: nadzemni dio maslačka sadrži dvije gorke supstance: taraksacin i tarasacerin, kojih ima najviše u mliječnom soku stabljike. U listu ima još i inozita, sluzi, šećera i smole. Zbog svega toga, maslačak se koristi kao gorka droga za povećanje apetita, izvrstan je za smirenje i regeneraciju organa za varenje, ali i kao diuretik. Samim tim, snižava i krvni pritisak.

Čisti i jača krv: pojačava lučenje žuči, pospješuje rad bubrega, čisti krv, pomaže protiv gihta, reumatizma, kožnih ekcema i čireva. Čaj od maslačka preporučuje se posebno dijabetičarima.

Dodatno djelotvorna terpija maslačkom, po savjetu ljekara, podrazumijeva da se svakodnevno sažvaće pet do deset šupljih stabljika maslačka. To uspješno liječi malokrvnost.

Med za imunitet: kada se tri pune šake svježih cvetnih glavica maslačka prokuvaju u dva litra ključale vode, dobija se izuzetan eliksir. Treba ga samo procijediti da se iz cvjetova iskoristi sav ljekoviti sok, i u još toplu tečnost dodati kilogram i po šećera i sok od dva limuna. Ukuvava se na laganoj vatri, stalno miješajući, dok se ne dobije gust sirup. Ovaj eliksir ima ukus meda, jača imunitet i podstiče koncentraciju ukoliko se uzima po jedna kašika prije svakog obroka.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković