Posebna veza između bake i unuka: Pet razloga zbog kojih ih mladi naraštaji obožavaju!

Prema nedavno sprovedenoj studiji, unuci koji imaju blisku emocionalnu povezanost sa svojim bakama imaju manje šanse da budu depresivni u budućnosti.

Na sreću, bake imaju tu naviku da svojim unucima pružaju puno ljubavi, katkad i više nego sopstvenoj djeci. Bright Side predstavlja razloge zbog kojih se to događa.

Što su ljudi stariji, to su mekši i mudriji

Žene najčešće postaju bake kada su već proživjele život pun izbora i razočarenja. S tim naučenim lekcijama, one postaju mekše, zrelije i otvorenije za građenje značajnih veza s drugim ljudima, počevši od svojih unuka.

Bake imaju drugačije prioritete

Kada postanete baka, vaši se prioriteti mijenjaju. Djeca su vam odrasla i nemate potrebe da im stalno pomažete. Napokon imate vremena da budete sa svojim unucima.

Sada ste bliži penziji nego kad ste bili roditelj ili ste već u penziji i možete iskoristiti to vrijeme da naučite unuke sve što znate.

Bake nisu kritične kao roditelji

Obično je djeci jako lako zavoljeti svoje roditelje jer žive s njima i dijele neraskidivu vezu. Međutim, roditelji katkad mogu biti jako kritični prema svojoj djeci, što frustrira obe strane.

Bake ne kažnjavaju svoje unuke zbog lošeg ponašanja, kao što su nekad svoju djecu. Bake se uvek trude da pridobiju svoje unuke, razmaze ih ljubavlju i igračkama, a ne kažnjavanjem i kritikom.

Za svoje unuke mogu uraditi sve što nisu za svoju djecu

Kada žene postanu bake, one sa svojim unucima mogu da rade sve što nisu imale prilike da rade sa svojom djecom.

Mogu da analiziraju gdje su emocionalno pogriješile sa svojom djecom i postupiti bolje sa svojim unucima. Njima mogu da iskažu ljubav bez stresa, odgovornosti i briga koje imaju roditelji.

Uloga bake je manje stresna i komplikovana od roditeljske

Roditelji su odgovorni za djetetovu edukaciju i osnovne potrebe pa bake nemaju tu ulogu.

Uloga bake je važna, ali ona nema iste odgovornosti kao što imaju roditelji. Njihova uloga je fokusirana na pružanje emotivne podrške i savjeta.

Pruža li i vama vaša baka beskonačnu ljubav?

Izvor I foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić