Kikice koje su obilježile djetinjstvo mnogih: Pipi Duga Čarapa slavi 75. Rođendan

Zašto se svi dive ovoj najjačoj, najhrabrijoj i najnezavisnijoj djevojčici na svijetu? I nakon 75 godina Pipi ne izlazi iz mode.

Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump - sve to Pipi mora da izgovori kada se želi predstaviti. To nije slučaj samo na švedskom, već na svakom od 70 jezika na koji su prevedene njene avanture. Pipi je i dalje posebno popularna u Njemačkoj, kaže njen njemački izdavač Oetinger iz Hamburga. U Njemačkoj je od 1949. godine prodano oko 8,6 miliona knjiga o Pipi Dugoj Čarapi, a širom svijeta oko 70 miliona knjiga.

Bilo je to u Švedskoj 1941. godine kada je Astrid Lindgren sjedila na krevetu svoje bolesne kćerkice Karin. Ona je predložila svojoj majci da joj priča o "Pipi Dugoj Čarapi" - ime je djevojčici spontano palo na pamet. Tako je Astrid Lindgren počela da priča. Izmislila je djevojčicu sa crvenim ispletenim kikicama, čija je majka anđeo, a otac kralj Južnog mora i koja - osim majmuna gospodina Nilsona i konja - živi sama u vili Vilekula. Tri godine kasnije Astrid Lindgren zapisala je svoje priče na papir i poslala ih jednom švedskom izdavaču, navodno uz rečenicu: "U nadi da nećete alarmirati Ured za brigu o djeci."

Vrlo brzo je stigao odgovor da ne postoji interes za štampanje knjige.

Od kontraverzne do kultne figure

Kada je 1945. godine izdavačka kuća Rabén & Sjögren 1945. godine objavila konkurs za dječiju knjigu, Astrid Lindgren poslala je malo izmijenjeni rukopis i osvojila prvu nagradu. Knjiga o Pipi Dugoj Čarapi je prvi put štampana za Božić 1945. godine i postala hit.

Prije nego što se to dogodilo, Pipi je bila predmet svađe među odraslima. Kritičari su tvrdili da bi ta devetogodišnjakinja divovske snage, koja živi sama u vili Kunterbunt i kojoj je dozvoljeno da radi sve što želi, mogla postati loš uzor djeci. Pored toga, žalili su se kako je jezik, kojim se služi, direktan i vulgaran, a knjiga demoralizirajuća. "Nijedno normalno dijete ne pojede čitavu krem-tortu, niti se boso šeta po šećeru", napisao je ugledni profesor John Landquist za švedski list "Aftonbladet".

Ocijenio je i kako je Astrid Lindgren netalentovana i nekultivirana, a Pipi nenormalna i morbidna.

Sa Pipi nikad nije dosadno

Ali popularnost Pipi Duge Čarape, posebno među djecom, dokazala je da je autorka knjige Astrid Lindgren bila u pravu. Njene priče iz Bulerbija i junaci poput detektiva Kale Blomkista, Karlsona sa krova i Mihela iz Loneberga, učinile su ovu Šveđanku najpoznatijom autorkom knjiga o djeci i mladima do danas. Njene priče, gledajući u cjelini na cijeli stvaralački opus, objavljene su na 106 različitih jezika sa ukupnim tiražom od 165 miliona knjiga. Prije nego što je Astrid Lindgren umrla 2002. godine u dobi od 95 godina, samo u Švedskoj je snimljeno više od 40 filmova sa sedam različitih glumica koji su igrale Pipi.

Ali šta ljudi nalaze u ovoj djevojčici, koja je neobična u svakom pogledu? Otkako se Pipi uselila u vilu Kunterbunt, djeci iz susjedstva Aniki i Tomasu nije više dosadno. Jer s Pipi se možeš igrati čudesno, na primjer "pronalaženja stvari". Pipi objašnjava igru svojim prijateljima: "Znaš to je kad neko nešto traži i to onda i pronađe. A šta bi drugo moglo biti? "

I zaista. Čitav svijet je pun stvari i zaista je neophodno da ih neko pronađe. A to rade "pronalazači stvari". Pipi ne ide u školu, jer – budimo iskreni - „kome treba plutimikacija?"

Emancipovani uzor

„Pipi Duga Čarapa je prava dječija heroina", analizira profesor psihologije Alfred Gebert iz Münstera. „Posebno se s njom poistovjećuju djevojčice ". Jer, ona je jaka, drska i voli pomagati. Živi sama u velikoj vili, ne ide u školu i još uvijek može postići sve što poželi. Pipi uspijeva sama izaći na kraj sa svime - zato što njeni prijatelji igraju važnu ulogu u njenom životu.

"One djevojčice, koje su odrastale sa Pipi koja im je bila uzor, vjerovatno se dobro uspijevaju izboriti protiv muškaraca na poslu i rade sve za svoje prijatelje", kaže Gebert u intervjuu za list Bild.

Slično razmišlja i berlinski psiholog Herbert Scheithauer: „Kod Pipi se radi i o pridržavanju i nepridržavanju pravila, o ljudskoj snazi i slabostima ali i o prijateljstvu". Naročito manja djeca mogla su se dobro identifikovati s Pipi, ali istovremeno se i distancirati od nje. Ono što Pipi čini posebno atraktivnom je preokret u odnosu snaga između odraslih i djece, kaže Scheithauer za Deutschlandfunk. I to je ono što ovu dječiju junakinju čini „univerzalnom i stalno aktuelnom".

Recept za život

Pipi utjelovljuje sve što djeca žele, kaže dječija psihologinja Svenja Lüthge iz Kiela – da sprovode svoju volju, imaju super snagu i doživljavaju avanturu. "Djeci su potrebni junaci poput Pipi Duge Čarape. Ona se ugledaju na nju. "Pomalo haotična Pipi može dati veliku podršku i djeci koja su nesigurna. "Pipi ima recept za život", kaže Lüthge za njemački list "Die Welt", "Ona je na istoj ravni sa odraslima i čak se usuđuje zbijati šale sa vaspitačima i policajcima".

U isto vrijeme, Pipi ima nepogrješiv osjećaj za pravdu i veliko srce za slabe. "To je idealan uzor za djecu."

Zar nikome ne smeta što je Pipi jedan od najnestvarnijih likova Astrid Lindgren? "Naprotiv", rekao je za list Welt dječiji psiholog Wolfgang Bergmann. "Djeca vole kada njihovi junaci raspolažu natprirodnim moćima. Takav je i Harry Poter."

Astrid Lindgren tako podstiče svoje male čitaoce da se pravilno ponašaju i na pravi način doživljavaju stvari. Nakon najmaštovitijih izmišljotina, ona nježno vodi djecu natrag u svijet realnosti. "Sigmund Freud je znao koliko je dobro kada se pomire ego i super-ego – to je praznik za dušu."

Izvor I foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić