U carstvu lala: Najživopisniji park cvijeća u Holandiji

Proljeće je pred vratima pa ljudi širom svijeta planiraju posjete cvijetnim parkovima kako bi uživali u blagodetima najljepšeg godišnjeg doba. Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je botanička bašta Keukenhof, internacionalni park cvijeća u Holandiji koji datira iz 1949. godine

Smješten gotovo na samoj obali gradića Lase, između Amsterdama i Haga, Keukenhof je najveća bašta na svijetu koja sadrži 800 vrsta lala, po kojima je region poznat. Lokalitet je takođe naseljen poljima zumbula, narcisa, ruža i irisa.

Više od sedam miliona cvjetova rascvjeta se svakog proljeća preko 32 hektara zemljišta, čineći Keukenhof najpoželjnijom destinacijom za sve ljubitelje cvijeća.

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a svu ljepotu ambijenta dopunjuju stara, viševjekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane.

Ovo živopisno mjesto je otvoreno samo osam nedjelja godišnje, a za to vrijeme ga posjeti oko 800.000 posjetilaca.

Inače, lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom 16. vijeka. Kasnije, godine 1857. u Holandiji je donijeto rješenje o nadgledanju trgovine cvijećem.

Počele su da se gaje namjenski, ne samo lale, već i narcisi, zumbuli, frezije i drugo lukovičasto cvijeće. Na taj način su stvorene hiljade cvijetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a sječeno cvijeće je počelo da se izvozi.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković