Mače sa Daunovim sindromom: Neraskidiva povezanost mačića spašenih sa ulice(video)

Par mačića koji je pronađen ispred zgrade u Bruklinu u Njujorku držao se zajedno i nakon spasavanja od hladnoće.

Njih su spazili stanovnici iz tamošnjeg susjedstva i u dogovoru kontaktirali centar za spasavanje životinja „Infinite Hope Animal Rescue“. Mačke su bile plašljive i nisu htjele da se mrdnu sa mjesta, ali ih je spasilac iz centra odnio na sigurno, piše Lovemeow.com.

- Tek kada su stigle u centar, shvatili smo da imaju drugačija lica. Veterinar koji ih je pregledao rekao je da imaju hromozomsku anomaliju – mačju verziju Daunovog sindroma – kažu iz centra „Infinite Hope“.

Narandžasti mačak je imao i entropiju očnog kapka i trepavice, što je stanje prilikom kojeg se očni kapci izvrću ka unutra, što rezultira trenjem između trepavica i kože lica i nastankom iritacija i nelagodnosti. On je bio stidljiv i konstantno se držao svoje sestre, pored koje se osjećao sigurno, a ona je bila hrabra i stalno se mazila sa njim kako bi ga umirila.

- On je bio stidljiviji u kontaktu sa ljudima i vidjelo se da ga sestrino prisustvo umiruje – kažu iz centra.

Narandžastom mačoru kasnije su operisani kapci kako bi se oslobodio bola i da bi se spriječilo stvaranje infekcija, a oporavio se uz pomoć njegovateljice i svoje sestre, koja ga tokom oporavka nije ni na trenutak ostavljala.

Za to vrijeme je Mišel Parsons pretraživala sajt Petfinder i naletjela na ova dva mačeta. Ona je nedavno ostala bez svoje mačke koju je imala 10 godina i nije bila spremna da tako brzo usvoji drugu mačku, ali kada je vidjela ovo dvoje, nije mogla da prestane da misli na njih. Poslije nekoliko nedjelja provjerila je da li su udomljeni i bila je iznenađena kada je vidjela da su još u centru. Kada je njen sin vidio mačiće, odlučio je da narandžastog mačka nazove Ogi, po dječaku iz filma „Čudo“, a Mišel je mačku nazvala Kaliope.

- Kad smo im već dali imena, morala sam da probam da ih udomim. Istraživala sam i našla još nekoliko mačaka sa sličnim stanjem i shvatila da one imaju dobar, kvalitetan život – kaže Mišel.

Pročitavši priču o njihovom spasavanju i o velikoj povezanosti između brata i sestre, još više se zaljubila u njih, pa je poslala prijavu u kojoj je istakla da želi da ih udomi.

Nedjelju dana kasnije Ogi i Kaliope postali su dio njihovog života. U početku su bili stidljivi i zbunjeni i krili su se ispod kreveta veliki dio vremena.

- Kaliope je vjerovatno poručila Ogiju da bude oprezan i rekla mu da će prvo ona sve da ispita, a kada su konačno počeli da se kreću okolo, mnogo vremena su provodili zajedno i rijetko kad su bili razdvojeni. Ako bi jedno od njih ušlo u neku prostoriju, i drugo bi ušlo za njim – priča Mišel.

U narednih nekoliko mjeseci njih dvoje su se oslobodili i odomaćili u svom novom domu. Ogi više nije stidljiv mačor, razvio je samopouzdanje i voli da se igra, a kada ne trči po kući, sedi sa sestrom na prozoru i gleda šta se dešava napolju ili gleda „mačju televiziju“ s njom.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković