Fakarava, rajsko ostrvo gdje su ajkule domaće životinje(video)

Fakarava je koralno ostrvo dugo oko 60 kilometara, a široko oko 21 kilometar u Tihom okeanu. S površinom od 1112 kilometara kvadratnih smatra se drugim najvećim u arhipelagu Tuamotu u Francuskoj Polineziji.

Na prvi pogled Fakarava izgleda poput još jednog rajskog ostrva s pješčanim plažama i kristalno čistom vodom koja poziva na kupanje. Međutin, ispod njegove površine skriva se zapanjujući svijet koji naročito privlači ronioce.

Južni dio ostrva poznat je kao Zid morskih pasa jer u njegovom podmorju skupljaju ove životinje. Tačnije, vjeruje se da je ovo mjesto ima najveću koncentraciju sivog grebenskog psa na svijetu.

Lokalno stanovništvo nije izbrojalo svaku jedinku, ali se vjeruje da ih ima više nego ostrvljana. Pritom treba znati da na Fakaravi živi oko 800 duša. Velikom broju sivog grebenskog psa doprinosi činjenica što su zaštićeni od 2006. godine, te je zabranjen njihov lov.

Sivi grebenski psi su noćne životinje, pa preko dana miruju i skupljaju snagu za noćnu potragu za plijenom. I ne, nisu vegetarijanci, ali isto tako ne napadaju ljude.

Kako izgleda kada zaronite u Fakaravi, pogledajte u videu Great Big Storyja.

Izvor i foto: Cdm

Tekst objavila: Ljilja Brajković