Mađioničar na dva točka oduševljava planetu opasnim vratolomijama(video)

Nijedna vožnja bicikla ne može se uporediti sa vještinom Fabija Vibmera. Uzbudljive akcije na ulicama i strmim terenima donijele su mu svjetsku popularnost. Sa više od šest miliona pratilaca jedna je od najuticajnijih ličnosti na Jutjubu.

- Ljudi kažu da sam lud, nepromišljen i glup - kaže ekstremni sportista i autor dokumentaraca.

Njegova posvećenost biciklizmu odvela ga je do velikih svjetskih metropola. Vožnja bicikla na ulicama Pariza, Hamburga i Vankuvera zadovoljava njegovu potrebu za adrenalinom.

Dvadesetpetogodišnjak je rođen je u Oberpajšlahu, selu na jugu Austrije sa nešto više od 100 stanovnika. Sa šest godina je počeo da vozi motocikl, a 2011. učestvovao je na Svjetskom kupu u Italiji. Snimak bicikliste Danija Mekaskila potpuno je promijenio njegov život.

- Kada sam vidio šta radi sa biciklom, odmah sam se zaljubio u ovaj sport - objašnjava biciklista.

Meksakil ga je potom izabrao među 15 mladih biciklista koji su pohađali njegovu radionicu, a Vibmer se potom izdvojio od svojih kolega i zajedno sa iskusnim Britancem krenuo na turneju "Drop and roll".

-Ludovanje na stepenicama od Liona do Pariza

Austrijanac je brzo postao jedan od najpopularnijih ekstremnih sportista na svijetu, a njegovi snimci do danas su zabilježili 500 miliona pregleda na Jutjubu.

Vibmer se još uvijek sjeća trenutka kada je prvi put premašio magični broj od 1.000 pregleda.

- Sve je izgledalo veoma ludo i nevjerovatno za to vrijeme - kaže Vibmer.

Njegovo lice ozari se kada priča o uzbuđenju koje osjeća kada se biciklom spušta niz stepenice. Video "Urban Freeride Lives 3" je priča o njegovom putovanju od Liona do Pariza i prelazak preko hiljada stepenica ovih francuskih gradova.

- Nismo mogli da vjerujemo koliko ima stepenica. To je pravi podijum za snimanje mojih snimaka - objašnjava Vibmer i dodaje da je Lion njegovo omiljeni grad za vožnju.

Video koji do sada zabilježio 13 miliona pregleda počinje jednim od najtežih trikova. Riječ je o letu preko poznatog gradskog stepeništa poznatog kao "Lion 25". Ajfelov toranj u Parizu mjesto je ludih avantura.

Prvi video u 2020. godini nosi naslov "Israel Is My Playground" i već ima milion pregleda. Kamera prati njegov put od skrivenih budžaka grada,  preko najpoznatijih ulica Jerusalima, pa sve do pustinje.

"Previše ideja"

Popularnost donosi mnogobrojna očekivanja i veliki pritisak. Vibmer je svjestan da bi svaki sljedeći video trebalo da bude gledaniji i popularniji od prethodnog.

- Veliki je izazov nositi se sa pritiskom, potisnuti misli zbog velikih očekivanja i na kraju prevazići sve - objašnjava Vibmer i podsjeća na trenutke nesigurnosti sa kojima se susreo tokom karijere.

Njegov video govori o teškim povredama koje se događaju u vožnji. Slomljene kosti, duboke rane od sudara i padova, sve je to dio njegove karijere.

- Dokumentarac "Do krajnjih granica" sjajan je način da ljudima pokažemo naš pogled na svijet, iskustva ekstremnih sportista, da nismo neustrašivi i glupi - najavljuje Vajbmer svoj novi projekat koji govori o dvije strane medalje u karijeri sportiste.

- Ne znam kada ću ga završiti i šta će biti na posljednjem snimku, ali imam mnogo ideja - kaže Vibmer za CNN.

Izvor i foto: Kolektiv.me

Tekst objavila: Ljilja Brajković