Misterija blaga kralja Solomona

Solomon teći kralj Izraela , sin izraelskog kralja Davida i žene Urije Hetita je u Bibliji prikazan kao mudar, moćan i neizmjerno bogat kralj koji je vladao između 965. i 925. godine prije nove ere.

On je u istorijskim zapisima predstavljen kao kralj sa izuzetnom količinom bogatstva i bio vjerovatno najbogatiji čovjek koji je ikada hodao zemljom. Jedna od najmoćnijih i najraširenijih legendi koja i danas budi radoznalost, je ona o blagu kralja Solomona i o mitskim rudnicima u gradu Ofiru.

Stari zavjet govori o eksploataciji i trgovini zlatom, a u jednom od poglavlja biblijske Prve knjige piše: “Hiram je poslao na tim lađama svoje sluge, mornare koji su poznavali more, sa slugama Solomonovim. Oni otploviše u Ofir, uzeđe odande četiri stotitne i dvadseset talenata zlata i donesoše ih kralju Solomonu”.

Smatra se da je Solomon svake tri godine slao svoje ljude u Ofir i da su oni donosili po 17 892 kilograma zlata. Od zlata je napravljen Solomonov zlatni prijesto, petsto zlatnih štitova, zlatno posuđe, pehari, namještaj, kao i svi predmeti za domaćinstvo u Palati libanske šume.

Najvažnije djelo kralja Solomona je izgradnja prvog hrama u Jerusalimu u kojem se čuvao legendarni Kovčeg zavjeta, s dvijama pločama na kojima je bilo napisano Deset Božjih zapovijesti (dekalog) koje je Mojsiju predao Bog. Zidovi, plafon, čak i podovi hrama bili su prekriveni zlatom. 589. godine prije nove ere Vavilonci su pod Nabukodonosorom II opsjedali Jerusalim, što je dovelo do uništenja grada i Solomonovog hrama u leto 587. godine pre nove ere. Kaže se da je u ovom trenutku Solomonovo blago nestalo i da se više nikada neće videti. Prema Traktatu o brodovima, blago je sakrilo više levita i proroka na raznim lokacijama u Izraelu i u Vavilonu, dok drugi vjeruju da su dospjeli u ruke anđela Samsijela, Mihaela, Gabrijela i vjerovatno Sarijela. Arheolozi i istoričari nisu sigurni da li je ukradeno, uništeno ili sakriveno, i mnogi nastavljaju da traže ovo izgubljeno blago. Postoji i nekoliko teorija o lokaciji rudnika kralja Solomona, od kojih su neke vjerodostojnije od drugih. Ali, iako su mnogi arheolozi tvrdili da su pronašli izgubljeni rudnik Ofir, nema čvrstih dokaza.

Izvor: Cdm