Kejt i Megan nemaju istu titulu: Ovo je razlika između princeze i vojvotkinje

Ako su nas Dizni filmovi nečemu naučili to je onda činjenica da kada se udaš za princa, postaješ princeza. Zato se čini čudnim da kada su se Kejt Midlton i Megan Markl udale za Vilijama i Harija niko ih nije oslovljavao princezama već vojvotkinjama. Otuda pitanje, kako se uopšte postaje princeza i šta ih razlikuje od vojvotkinja?

Postoje dva načina da se postane britanska princeza: da princ dobije ćerku ili kada se djevojka uda za princa. Međutim, samo oni koji su rođeni u kraljevskoj porodici mogu da koriste titulu princeze (ili princa, u tom slučaju) ispred njihovog imena. A ni to nije zagarantovano. Na primjer, uprkos tome što je dijete princa, beba Harija i Megan neće dobiti kraljevsku titulu, piše Reader’s digest.

Zbunjujuće je, jer iako je Kejt Midlton princeza ona se oslovljava sa vojvotkinja od Kembridža, a ne princeza Kejt. Na dan svog vjenčanja, preuzela je titulu svog muža, što je čini princezom Vilijama od Velsa, pored titule Njegove Kraljevske Visosti, vojvotkinje od Kembridža. Rodni list princa Džordža navodi i njeno zvanično zanimanje, a to je Princeza Ujedinjenog Kraljevstva. Slično tome, Megan, vojvotkinja od Saseksa, mogla bi se zvati princeza Harija od Velsa.

Roditelji djeteta takođe mogu da odluče da li će ili ne svojoj djeci dodeliti titule. Zato je ćerka princa Edvarda, Luiz Vindzor, dama a ne princeza.

Nakon kraljevskih titula kralja, kraljice, princa i princeze dolaze pet plemenitih redova: vojvoda i vojvotkinja (plemstvo koje se nalazi odmah ispod monarha), markiz i markiza, grof i grofica, vikont i vikontesa, i baron i baronica. Ovi plemići se nazivaju lordovima i damama (izuzev vojvoda i vojvotkinja, koji se oslovljavaju sa Vaša Milosti),

Naravno, kraljica ima slobodu da sve to promijeni. Monarh može da ponudi da podari kraljevsku titulu djeci svoje ćerke. Za Pitera i Zaru Filips, kraljica je ponudila da im da kraljevsku titulu kada su se rodili, ali su princeza En i kapetan Filips odlučili da odbiju ovu ponudu.

Izvor: Cdm