Svjetsko čudo u Brazilu: Čudesni kip koji čuva jedan od najljepših gradova(video)

Kip Hrista Sapsitelja jedan je od simbola ne samo Rio de žaneira, već i države Brazil. Slijede neke zanimljivosti o ovom djelu koje je jedno od sedam svjetskih čuda novog svijeta.

Visina i težina

Kip je visok gotovo 40 metara, od čega samo na postolje otpada devet metara. Otprilike teži 635 tona, a uprkos ovim brojkama, nije najveći kip na svijetu koji prikazuje Isusa (veći su kipovi u Poljskoj i Boliviji).

Evropsko porijeklo

Kip je izrađen 1926. u Francuskoj, a dio kamenja za njegovu gradnju doveden je iz Švedske. U Brazil je donesen u dijelovima pet godina kasnije, a tad je upriličena i svečanost. Cijena izgradnje stajala je tada 250 hiljada dolara (gledano danas, vrijednost bi iznosila 3,5 miliona).

Na udaru munje

Kako se nalazi na brdu, kip je često na udaru munja i gromova. Prilikom jedne takve oluje, 2008. godine, oštećeni su glava i prsti. Popravka je izvšena istim kamenom.

Ali i vandala

Godine 2010. skupina grafitera, bolje reći vandala, išarala je kip po rukama, prsima i glavi. Šteta je ubrzo otklonjena, počinitelji nađeni, a gradonačelnik Rija, ovaj je čin nazvao„zločinom protiv naroda“.

Izvor: Cdm