Kazahstanci u čast predsjedniku koji ih je napustio promijenili naziv glavnog grada

Svi vi koji se spremate na put u Kazahstan više ne morate tražiti letove za Astanu jer taj grad pod tim nazivom – više ne postoji. Umjesto Astane moraćete tražiti karte za Nursultan, jer su Kazahstanci promijenili ime glavnom gradu u čast dosadašnjeg predsjednika, koji je iznenada podnio ostavku.

Nursultan Nazarbajev neočekivano je, nakon gotovo 30 godina vladanja Kazahstanom, podnio ostavku. Naslijedio ga jepremijer Tokajev, kojem je jedan od prvih poteza po preuzimanju vlasti bio prijedlog o preimenovanju glavnoga grada iz Astana u Nursultan, kako bi zahvalili dosadašnjem predsjedniku za sve što je učinio za narod.

Prijedlog je dočekan s oduševljenjem, pa ga je parlament brže-bolje i izglasao, te je tako nakon 21 godine „mira“, glavni grad Kazahstana ponovno, još jednom, dobio novo ime.

Davne 1830. godine kad je osnovan kao rusko utvrđenje, grad je nosio ime Akmola (bijeli grob). Godine 1961. grad je dobio naziv Celinograd, da bi 30 godina poslije, raspadom Sovjetskog Saveza bio ponovno nazvan Akmola. Taj naziv je zadržao sedam godina, dok nije dobio ime Astana, što u prevodu znači – ‘glavni grad’.

Sadašnji naziv Nursultan će zasigurno ostati jedno vrijeme, za grad koji je centar političke i ekonomske moći, a ako želite doživjeti kulturu i vidjeti više toga, tada se isplati posjetiti najveći grad u zemlji – Almati.

Izvor: Cdm