Za 12 sati zasadili čak 67 miliona stabala(video)

U indijskoj državi Mađa Pradeš nekoliko desetina hiljada stanovnika su za 12 sati uspjeli da zasade nevjerovatnih 67 miliona stabala drveća, čime su postavili svjetski rekord u pošumljavanju te se tako i upisali u Ginisovu knjigu rekorda.

Pošumljavanje je počelo od ranih sati, a uspjelo je okupiti oko 1,5 miliona Indijaca svih društvenih slojeva. Među prisutnima koji su s osmijehom sadili razno vrste drveća iz rasadnika širom države, najviše je bilo studenata i domaćica.

Događaju su se odazvali i brojni visoki zvaničnici iz Indije. Tako je uz obalu rijeke Narmada zasađeno čak 66.750.000 novih stabala.

“Značajno ćemo doprinijeti očuvanju prirode. Sadnjom novog drveća ljudi doprinose promjeni klime i spašavanju životne sredine. Svijet razgovara o globalnom zagrijavanju i klimatskim promjenama, ali država Mađa Pradeš je napravila korak u rješavanju tog problema”, rekli su organizatori događaja.

Indjska država Utar Pradeš ranije je držala rekord u pošumljavanju kada su njeni stanovnici u julu 2016. godine za 24 sata uspjeli da zasade 50 miliona stabala.

U sklopu Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama Indija je obećala kako će do 2030. godine drvećem prekriti još 95 miliona hektara zemlje, pa će vlada Indije za ovakve aktivnosti izdvojiti 6,2 milijarde dolara u te svrhe.

Iako je video star dvije godine, zadnjih dana je opet aktuelan na društvenim mrežama.

Izvor: Cdm