Pušenje previše zastupljeno u francuskim filmovima

Francuska filmska industrija je i dalje zavisna od scena pušenja cigareta, a nova studija pokazala je da se taj porok prikazuje u skoro svim francuskim ostvarenjima.

Pušenje dobija 2,6 minuta prosječno po filmu, navode iz Francuske lige protiv raka, dodajući da duvan ostaje sveprisutan u francuskim ostvarenjima.

Iz udruženja objašnjavaju da se time glamurizuje pušenje i pozivaju na donošenje mjera kojima će biti smanjeno njegovo prisustvo na filmu.

Skoro pola vijeka nakon što su Žan Moro i Brižit Bardo zavodljivo zapalili cigarete tokom francuskog Novog talasa, oko 90 odsto od 150 filmova između 2015. i 2019. godine, koje je analiziralo udruženje, imalo je scene povezane sa pušenjem.

One uključuju direktno pušenje, prisustvo pepeljara i cigareta ili lik koji priča o pušenju.

U propratnoj anketi, dvije trećine mladih Francuza reklo je da ih takve scene mame da zapale cigaretu.

Praksa pušenja u opadanju je proteklih godina u Francuskoj, ali njeno prikazivanje u nacionalnim filmovima je i dalje sjetno, istakla je Jama Dimirova iz Lige.

"Iako imamo odlične preventivne programe, duvan se i dalje naširoko prikazuje u filmovima, a znamo da prikazivanje pušenja doprinosi njegovoj normalizaciji", kaže Dimirova za BBC.

Prema njenom mišljenju, francuske vlasti moraju da na neki način regulišu prikazivanje pušenja u filmovima.

Francuskim filmadžijama se međutim ne dopada takva inicijativa.

"Filmovi ne treba da služe kao uzori. Oni su tu da pokažu šta sve čini društvo", kaže nagrađivani režiser Matju Kasovic.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković