Pijetao Sofronije puni 74. godine

Čuveni Pijetao Sofronije, koji je jedan od simbola djetinjstva mnogih generacija širom svijeta, napunio je 74. godine.

Njegove neslane šale, smicalice na račun drugih životinja i neprestano brbljanje samo su neke od njegovih karakteristika po kojima ga pamtimo.

Kako je nastao lik pijetla Sofronija

Inspiracija za njegov lik nastala je nekoliko godina prije nego što se zvanično pojavio na ekranima. Njegovi tvorci, Robert Makimson i Voren Foster, koji su radili za filmsku kompaniju “Varner Bros”, već početkom četrdesetih godina zamislili su crtanog junaka koji će nositi osobine Senatora Klegorna. 

Senator Klegorn bio je popularni junak koji se tih godina pojavljivao u radio emisijama Freda Alena, a njegov lik je tumačio Keni Delmar. Sofronije je preuzeo mnoge fraze i izraze koje je Klegorn govorio, dok je južnjački naglasak naslijedio od Šerifa, poznatog lika iz radio emisija tridesetih godina prošlog vijeka.

Glas je ovom harizmatičnom pijetlu prvi dao Mel Blank, “čovjek sa hiljadu glasova”, poznat po tome što je stvorio glasove mnogih animiranih likova svog vremena – Duška Dugouška, Patka Dače, Tvitija, Silvestera, Brzog Gonzalesa, ali i mnogih drugih. Ono što Sofronija razlikuje od ostalih crtanih junaka jeste neobično visok glas kao i specifičan južnjački naglasak.

Kada je u pitanju domaća sinhronizacija, Sofroniju je prvi glas pozajmio glumac Ateljea 212 Ljubiša Bačić, koji je pored toga glas pozajmljivao svim krupnim, a i ponekim strašnim likovima iz animiranih filmova kao što su Popajev protivnik Badža i Njupadžija iz Štrumpfova.

Kako je prikazan Sofronije

Sofronije je visoki, nezgrapni pijetao sa južnjačkim naglaskom i kao takav je najviši među “Luni Tjuns“ likovima. Brbljiv je, tvrdoglav i nestašan. Živi na farmi u Luizijani sa ostalim životinjama, a u filmovima je prikazana njihova svakodnevica puna zanimljivih događaja, jurenja i smicalica.

Sofronije voli da bude mentorska figura mlađim i manjim likovima od sebe, što se posebno odnosi na malog Kopca, kome govori fraze poput “Obrati pažnju, sine” i “Pogledaj me kada ti pričam, dječače”.

Prepoznatljiv zvuk u njegovim filmovima je pjesma “Camptown Races”, koju u originalu izvodi Stiven Foster. Inače, gotovo svi filmovi o Sofroniju počinju upravo time što je on pjevuši.

Ko su Sofronijevi rivali

Sofronijevi rivali na farmi su pas, ali i mačak Silvester, kokoška Mica, ptić Kobac, Nebojša, ali i mnoge druge životinje.

Sofronije se pojavljuje u ukupno 29 kratkometražnih animiranih filmova koji su napravljeni od 1946. do 1964. godine, a sve ih je režirao Robert Makimson.

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić