Grad na jugu Italije čije ime ne smije da se izgovara

Na vrhu zelenih brežuljaka, na oko dva sata vožnje od Barija, nalazi se Kolobraro, gradić koji na prvi pogled djeluje kao idilično mjesto.

Ako odlučite da posjetite ovaj bajkoviti gradić na jugu Italije, nikako nemojte da izgovarate njegovo ime jer biste mogli da navučete na sebe nesreću. Barem tako vjeruju Italijani, koji umjesto te jezive riječi koja počinje na „K“ radije biraju “chillu paese”, što na lokalnom dijalektu znači “onaj grad“.

U gradu koji donosi nesreću tvrde da je prokletstvo staro kao i sami temelji, ali prema legendi spavalo je do 20. vijeka kada su ga probudili pravnik i vještica.

Poput filmskog scenarija, advokat koji nikada nije izgubio nijedan slučaj jednom prilikom je u sudnici viknuo: „Ako lažem, neka padne ovaj luster iznad nas!“

Luster je pao i zaradio gradiću lošu reputaciju. U to vrijeme počelo je da se priča da se grupa lokalnih žena bavi crnom magijom, a predvodila ih je La Cattre, baka koju su smatrali vješticom.

Antropolozi koji su odlučili da razotkriju tajne grada nisu dobro prošli. Ubrzo nakon dolaska pogodile su ih nesreće, nezgode ili bolesti, a stanovnici “onog grada“ zaključili su da je za sve krivo prokletstvo.

Umjesto da se odsele, stanovnici su uroke okrenuli u svoju korist pa tokom svečanosti i festivala oblače kostime vještica i čarobnjaka, a turisti nose posebne amajlije kako im ne bi naštetile zle sile.

Izvor: Cdm