Glasanje o Bregzit sporazumu 15. januara

Britanski poslanici glasaće 15. januara o sporazumu o Bregzitu koji su postigli London i Evropska unija, saopštio je portparol Dauning strita.

Rasprava o tom tekstu biće nastavljena danas u donjem domu britanskog Parlamenta, međutim njegovo usvajanje je neizvjesno pošto ga osuđuju kako čvrsti zagovornici Bregzita tako i pobornici Evropske unije.

Premijerka Tereza Mej rekla je da će nastaviti da radi s Briselom kako bi dobila uvjeravanja koja bi mogla da ubijede poslanike, pošto je već razgovarala s evropskim zvaničnicima za vrijeme božićnih praznika.Suočen s rizikom dospijevanja u ćorsokak i izaska iz EU bez sporazuma, što je sinonim za nagli prekid veza građenih više od četiri decenije, London planira da odgodi datum izlaska iz EU, piše list Telegraf (Telegraph).

Više evropskih izvora reklo je za britanski dnevnik da britanske vlasti "opipavaju teren" za traženje mogućeg produženja člana 50 Ugovora EU, koji se odnosi na izlazak jedne zemlje članice iz Unije.Te informacije je, međutim, vlada demantovala.

Izvor:beta