Posljednji govor Angele Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel u posljednjem nastupu kao predsjednica CDU-a, na skupštini stranke, oprostila se emotivnim govorom. Ona je rekla da joj je bila čast što je imala mogućnost da bude 18 godina na vodećoj funkciji u stranci.

„Imam osjećaj zahvalnosti, bila mi je velika čast. Sada je vrijeme da otvorimo novo poglavlje“, kazala je ona.

Nakon oproštajnog govora, Merkelova je pozdravljena desetominutnim aplauzom, a pojedini delegati nosili su transparente "Hvala, šefice!"

U svom obraćanju Merkelova se osvrnula i na sve snažniju desnicu, rekavši da ono što karakteriše demohrišćane jeste da se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

„Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sijemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude“, naglasila je ona dodajući da CDU uvek služi građanima Njemačke.

Povodom loših rezultata u istraživanjima, Merkelova je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna.

„Naša CDU je danas drugačija od one iz 2000.godine, i to je dobro. CDU 2018. ima pravo da gleda u budućnost novim „glavama“, strukturama, ali uz iste vrijednosti koje zastupa“, rekla je Merkelova.

Ona je, ujedno, branila sve mjere koje je preduzela za vrijeme vođenja stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja „Hartz IV“ socijalne pomoći.

Prema njenim riječima „Hartz IV“ je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

„Podržali smo pravu reformu“, naglasila je Merkelova.

Kada je riječ o ukidanju vojne obaveze, istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promijenjeno međunarodno bezbjednosno stanje.

Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gdje je partija očekivala oštar odgovor, radije ćutala“.

„Znam da sam iskušavala vaše živce time“, kazala je Merkelova.

Ocijenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smjernica za snažniju CDU.

Podsjetila je da je u Njemačkoj u poslednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima namjeru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

„Mi imamo snagu da pobjeđujemo na izborima, ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu“, kazala je ona.

Međutim, kritikovala je svađe između CDU i koalicionog partnera CSU.

„Kuda nas vodi neprestana svađa osetile su žestoko CDU i CSU“, kazala je Merkelova.

Skupštini CDU-a u Hamburgu prisustvuju i brojni strani gosti.

 

Izvor: rtcg