Protesti i blokade ispred srednjih škola

Više od stotinu srednjih škola u Francuskoj bilo je jutros djelimično ili potpuno blokirano, zbog protesta koje su organizovali sindikati srednjih škola u toj zemlji, koji se protive reformi obrazovanja.

 

U pojedinim mjestima protesti su organizovani i kao podrška pokretu "žutih prsluka", pokazuju prvi podaci ministarstva obrazovanja Francuske.

 

Ključni zahtjevi srednjoškolskih sindikata (UNL, SGL, Fidl i dr.) odnose se na reforme mature i srednjih škola, kao i platformu za pristup višem obrazovanju "Parcoursup".

 

Sindikat SGL je u saopštenju izrazio je i "podršku miroljubivim 'žutim prslucima'", i žaljenje zbog nasilja počinjenog tokom vikenda.

 

Prema prvim podacima, protestima su najviše pogođeni Tuluz i Kretej. U Nici, gotovo hiljadu srednjoškolaca protestovalo je u znak podrške "žutim prslucima", pozivajući Makrona da podnese ostavku.

 

Jedan automobil je zapaljen kod srednje škole u Oberviliji, jednu stanicu metroa udaljenom od Pariza, gdje se okupilo nekoliko desetina mladih.

 

U Parizu je zabilježeno desetak pokušaja blokada, ali su brzo spriječene. Nijedna ustanova nije potpuno blokirana.

 

Protestovalo je i nekoliko hiljada mladih na ulicama Bordoa, Limoža i Poa. Došlo je do sukoba s policijom i nekoliko ljudi je privedeno.

 

Izvor: Index.hr

Foto: