EU želi čvršći stav prema Rijadu i Moskvi

Evropska unija želi da svjetski lideri iskoriste samit Grupe 20 u Argentini da se suprotstave saudijskom prijestolonasljedniku Mohamedu bin Salmanu povodom prijetnji novinarima, a predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu zbog akcija Moskve u Ukrajini.

U govoru na samitu Grupe industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju (G20), predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk pozvao je danas okupljene lidere da razmotre "trgovinske ratove, tragičnu situaciju u Siriji i Jemenu i rusku agresiju u Ukrajini", prenosi Asošiejted pres.

Tusk u govoru nije pomenuo ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu te zemlje u Istanbulu, ali je ukazao na važnost "osnovne bezbjednosti novinara" i naveo da je obaveza okupljenih lidera da izvrše pritisak na svoje partnere "da poštuju te osnovne principe".

Među liderima 20 zemalja postoje duboke podjele i Tusk je priznao da je sada "težak trenutak za međunarodnu saradnju".

Na dvodnevnom samitu G-20 koji je danas počeo u Buenos Ajresu učestvuju lideri SAD, Rusije, Kine, EU, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Turske, Kanade, Japana, Južne Koreje, Indije, Indonezije, Australije, Argentine, Brazila, Meksika, Saudijske Arabije i Južne Afrike.

Izvor:beta