U Kataloniji štrajk protiv socijalne politike

Ljekari, medicinsko osoblje, studenti, profesori i zaposleni u javnoj službi juče su štrajkavali u Kataloniji, zahtjevajući kraj mjerama budžetske štednje regionalne vlade, koju optužuju da je posljednjih godina samo razmišljala o otcjepljenju od Španije.

Nekoliko hiljada ljudi, oko 8.000 prema navodima policije, a 25.000 prema organizatorima, protestovalo je u Barseloni protiv regionalne vlade koju predvodi Kim Tora, zagovornik nezavisnosti Katalonije.

"Imamo vladu koja ne vlada, koja samo čeka nezavisnost i ne čini ništa da riješi socijalnu situaciju", rekao je jedan demonstrant, ljekar po struci.

Drugi demonstrant je rekao da je separatistički proces "velika dimna zavjesa" ali su loše upravljanje i budžetske mjere štednje ostale.

Katalonija je 2010. godine bila prva pokrajina u Španiji koja je uvela stroge mjere štednje koje su kasnije uvedene u cijeloj zemlji.

Protesti tokom dvije godine protiv tih mjera postali su manje važni kada se tadašnji lider Katalonije Artur Mas založio za otcjepljenje.

 

Izvor:beta