Vanredno stanje 30, umjesto 60 dana

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko ublažio je svoj predlog za uvođenje vanrednog stanja u toj zemlji, smanjivši vremenski period na 30 sa prvobitno predloženih 60 dana, što je očigledan ustupak političkim protivnicima.

To smanjenje znači da će ukrajinske vlasti moći da raspišu predsjedničke izbore krajem decembra, kako bi oni bili održani do kraja marta, kao što je planirano, navodi Asošiejted pres.

Porošenkovi protivnici su kritikovali prvobitni predlog kao njegov pokušaj da odloži predsjedničke izbore u vrijeme kad mu je rejting nizak.

Očekuje se da će ukrajinski parlament kasnije danas glasati o Porošenkovom predlogu.

Predlog za uvođenjem vanrednog stanja uslijedio je poslije jučerašnjeg incidenta u Kerčkom prolazu, gdje je Rusija juče zadržala tri ukrajinska broda i njihove posade.

Ukrajina apelovala na uvođenje još više sankcija Rusiji

Stalni predstavnik Ukrajine pri UN-u Volodimir Jelčenko apelovao je na uvođenje još više sankcija Rusiji.

U obraćanju novinarima prije vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, Yelchenko je istakao da je to jedini način kako bi se Kijev suprotstavio Rusiji.

"Treba povećati sankcije protiv Rusije. To je jedini način, jer Rusija ne razumije drugi jezik", rekao je on.

Kijev je juče optužio Moskvu da je pucala na ukrajinske brodove i povrijedila šest članova posade i da je blokirala ulaz u Azovsko more, u blizini ukrajinskog poluostrva Krim koji je Rusija pripojila 2014. godine.

Rusija je u nedjelju zatvorila Kerčki moreuz u blizini Krima i navela da su ukrajinski brodovi i jedan tegljač, za koje je navela da su nezakonito ušli u ruske teritorijalne vode, ignorisali upozorenje da stanu i vršili opasne manevre.

Danas je Kerčki moreuz ponovo otvoren, a generalni direktor krimskih luka Aleksej Volkov izjavio je da se plovidba kroz moreuz koji spaja Crnno i Azovsko more odvija normalno.

Izvor:beta