Danas blokada skladišta nafte, uhapšeno 30 osoba

Francuski vozači najavili su za danas blokadu skladišta s naftom u nastojanju da pojačaju pritisak na vladu da odustane od podizanja poreza na gorivo, a kako javljaju francuski mediji tokom noći je uhapšeno 30 osoba koje su učestvovale u protestima.

Nasumične blokade puteva nastavljene su nakon masovnih protesta u subotu, u kojima je jedan demonstrant izgubio život, a više stotina njih povrijeđeno.Jedan zvaničnik službe bezbjednosti je izjavio da je tokom noći uhapšeno oko 30 ljudi, dok je policija pokušavala da rastjera učesnike protesta.

Predstavnik demonstranata Benžamin Koši, rekao je za radio RMC, da će vozači danas blokirati oko 10 skladišta nafte i tražiti "zamrzavanje" poreza koji, kako kaže, nanosi radničkoj klasi nesrazmjernu štetu.

Lokalni francuski mediji su takođe izvijestili o blokadama puteva na lokalitetima od Verdena na sjeveroistoku zemlje do Bordoa na jugozapadu.

Protesti su odraz šireg razočaranja građana u predsjednika Emanuela Makrona, čija vlada ostaje pri opredjeljenju za povećanje poreza na gorivo u okviru napora za čistiju životnu sredinu, dodaje američka agencija.

 

Izvor:beta