Rusija u Sredozemlje poslala ratni brod

Rusija je poslala novi ratni brod sa krstarećim projektilima dalekog dometa u Sredozemno more, nekoliko mjeseci nakon što je Moskva pojačala svoje pomorske snage kod sirijske obale.

Fregata crnomorske flote, Admiral Makarov, napustila je pomorsku bazu Sevastopolj i krenula prema crnomorskom moreuzu. Brod će biti sastavni dio snaga ruske mornarice na Mediteranu, navodi se u saopštenju ruskog ministarstva obrane.

Još se ne zna hoće li brod učestvovati u ratu u Siriji

Ministarstvo nije potvrdilo hoće li ovaj brod učestvovati u vojnoj operaciji u Siriji, gdje Moskva podržava predsjednika Bašara al Asada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ranije je najavio da će ruski vojni brodovi sa krstarećim raketama Kalibar, biti u stalnoj pripravnosti na Mediteranu kako bi se suprotstavili terorističkoj prijetnji u Siriji.

Rusija je razmjestila nekoliko ratnih brodova u Sredozemlju ovog ljeta, među kojima su Admiral Grigorovič, Admiral Essen i Pitlivi, zajedno sa nosačem aviona Nikolaj Filčenkov i raketnom korvetom Višnji Voloček.

Novine Izvestija u avgustu su objavile da je Rusija okupila najveću pomorsku grupaciju na Mediteranu od 2015. godine, uključujući dvije podmornice i deset brodova naoružanih projektilima dalekog dometa - Kalibar.

Izvor:beta