Turska ukinula vanredno stanje

Turska je sinoć ukinula vanredno stanje uvedeno poslije neuspjelog pokušaja državnog udara 2016, ali opozicija strahuje da će vanredne mjere zamijeniti represivne uredbe i zakoni usvojeni u vrijeme vanrednog stanja.

Vanredno stanje, koje je bitno proširilo ovlašćenja predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i snaga bezbjednosti uvedeno je 20. jula 2016, samo nekoliko dana nakon pokušaja državnog udara koji je potresao Tursku u noći između 15. i 16. jula.

Mjere koje obično traju tri mjeseca u međuvremenu su produžavane sedam puta, ukinute su u jedan sat poslije ponoći po lokalnom vremenu, objavila je državna turska agencija Andolija, nakon što je turska vlada odlučila da vanredno stanje ne produži i osmi put.

Vanredno stanje omogućilo je Erdoganu da tokom dvije godine izdaje uredbe sa zakonskom snagom koje su duboko promijenile tursko zakonodavstvo - a proglasio ih je ukupno 34, ocjenjuje AFP.

Prema ustavnoj reformi, turski šef države zadržava tu povlasticu i nakon ukidanja vanrednog stanja, podsjeća agencija.

Za protekle dvije godine, Turska je proživljavala neprekidne čistke, a na zatvorske kazne je osuđeno oko 80.000 osoba osumnjičenih za povezanost s pučem ili terorizmom, dok je više od 150.000 zvaničnika i službenika otpušteno ili suspendovano.

Izvor:b92