NATO samit danas o Avganistanu i Ukrajini

Članice NATO pokušaće danas u Briselu da smire napetu atmosferu od prethodnog prvog dana samita i da se koncentrišu na pitanja Avganistana i Ukrajine.

Prvog dana samita dominirali su zahtjevi američkog predsjednika Donalda Trampa koji je oštro kritikovao saveznike SAD zbog nedovoljnog izdvajanja za budžet Alijanse i zatražio da oni udvostruče vojna davanja sa dva odsto, koliko su se obavezali, na četiri odsto od njihovog BDP-a.

Tramp je zauzeo neprijateljski stav i prije početka samita i prvo oštro napao Berlin navodeći da Njemačku kontroliše Rusija od koje ona zavisi za naftu. On je zatim na plenarnoj sjednici juče insistirao na tome da članice NATO poštuju svoju obavezu preuzetu 2014. da izdvoje dva dosto svog BDP za odbranu do 2024, a zatim i zatražio da se ta izdvajanja podignu na četiri odsto BDP.

U zajedničkoj deklaraciji koju su juče usvojile vođe Alijanse ne pominje se taj zahtjev. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izbjegao je ovu temu na konferenciji za novinare krajem dana. "Počnimo sa dva odsto (BDP) jer za neke ima još puno napora da se to ostvari", rekao je Stoltenberg.Oko 15 zemalja članica, među kojima su Njemačka, Kanada, Italija, Belgija i Španija izdvojili su ispod 1,4 odsto BDP 2018. godine i ne mogu da ispune preuzetu obavezu od dva odsto, zbog čega se ljuti američki predsjednik, koji je u Tviter poruci napisao da saveznici treba da podignu svoje vojne izdatke na dva odsto "Odmah".

NATO vođe se nadaju da će danas preovladati pomirljiviji ton prije nego što Tramp otputuje u planiranu posjetu Velikoj Britaniji. Tramp je međutim i jutros već poslao Tviter poruku da se žali da "SAD plaćaju desetine milijardi dolara previše da subvencionišu Evropu, i mnogo gubi u trgovini".

On je napisao da su američki predsjednici neuspješno godinama pokušavali da navedu Njemačku i druge bogate NATO zemlje da više plate za njihovu zaštitu od Rusije i da plaćaju "samo delić njhovih troškova".Generalni sekretar NATO se nada da će se danas Alijansa dogovriti da finansira avganistanske bezbjednosne snage do 2024.

Vođe NATO će takođe razmatrati veze s Gruzijom i Ukrajinom, obje zemlje žele da se pridruže Alijansi ali se ne očekuje da će biti napretka u tom smislu.

 

Izvor: Rtcg