Ljevičar Obrador pobijedio na izborima u Meksiku

Ljevičar Andres Manuel Lopes Obrador - Amlo, bivši gradonačelnik Meksiko Sitija, proglasio je danas pobjedu na opštim izborima u Meksiku, i pozvao je na pomirenje poslije "istorijskog dana".

Lopes Obrador najavio je da dolazi vrijeme korjenitih promjena, ali da će pojedinačna prava i imovina biti garantovani. Ljevičar je obećao da će poštovati autonomiju Banke Meksika, navodeći da će njegova vlada održati finansijsku i fiskalnu disciplinu. On je rekao da će svi ugovori o energetskoj reformi biti pregledani zbog eventualne korupcije ili nezakonitosti, ali da neće biti konfiskacije ili ekspropijacije imovine.

Lopes Obrador se obratio biračima nedugo nakon zatvaranja birališta i rekao je da poslije preliminarnog glasanja vodi sa preko 50 odsto glasova, što nije zabilježeno u Meksiku posljednjih godina. Predsjednik Enrike Penja Nijeta je u televizijskom obraćanju čestitao Lopesu Obradoru pobjedu na izborima. Predsjednik Meksika bira se na period od šest godina, a na dužnost će stupiti 1. decembra.