Evropljani postigli dogovor o migracijama

Lideri 28 članica EU su rano jutros postigli dogovor o migracijama na samitu u Briselu, pored prijetnji Italije da će blokirati zajednička saopštenja ako njeni evropski partneri ne preuzmu precizne obaveze u pogledu prijema migranata.

"Lideri EU su se sporazumjeli oko zaključaka samita, uključujući i migracije", objavio je na Tviteru predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, nakon maratonskih razgovora koji su počeli juče kasno popodne.

Detalji dogovora nijesu saopšteni, ali je francuski predsjednik Emanuel Makron novinarima rekao da je "evropska saradnja pobijedila" i ocijenio da je "iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska".

"Riječ je o dobrom kompromisu. Postoje deklaracije o relokalizaciji na dobrovoljnoj bazi i one su zasnovane na konsenzusu", rekao je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Italijanski premijer Djuzepe Konte, koji je tokom jučerašnjih razgovora blokirao usvajanje zaključaka, izjavio je da "Italija više nije sama".

Konte je juče stavio do znanja da neće pristati na bilo kakvo zajedničko saopštenje dok ne dobije šta želi vezano za migracije, rekavši da "želi djela".

Njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji je položaj takođe delikatan zbog sukoba oko migracija unutar njene koalicije, je juče navela da je migrantsko pitanje "izazov koji može odlučiti sudbinu EU".

Neki od predloga tokom pregovora o migrantima su uključivali i formiranje "kontrolnih centara" u evropskim država koje bi se za to dobrovoljno prijavile.

Izvor:beta