Merkel:EU zna da sporazum sa Iranom nije savršen ali...

Zemlje Evropske unije (EU) slažu se da nuklearni sporazum sa Iranom nije savršen ali i da mora da bude sačuvan, izjavila je danas u Sofiji njemačka kancelarka Angela Merkel.

"Svi u EU dijelimo stav da sporazum nije savršen, ali da treba da ga sačuvamo i nastavimo pregovore sa Iranom o drugim pitanjima, kao što su balističke rakete", rekla je Merkelova novinarima prije početka samita EU i Zapadnog Balkana.

U Sofiji je sinoć održana radna večera lidera EU na kojem se najviše razgovaralo o odlukama američkog predsjednika Donalda Trampa, među kojima povlačenje iz nuklearnog sporazuma, koji je 2015. godine postignut između Irana i šest velikih sila - SAD, Kine, Rusije, Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je sa svoje strane da će se sve učiniti da opstane sporazum bez obzira na američku odluku.

Evropa će se politički obavezati kako bi njena preduzeća mogla da nastave poslovanje u Iranu, rekao je Makron i dodao da je neophodno proširiti postojeći nuklearni sporazum na period poslije 2025. godine, a koji se odnosi na balističke aktivnosti Irana.

Lideri Evropske unije (EU) složili su se sinoć da zauzmu "jedinstven pristup" za zaštitu nuklearnog sporazuma sa Iranom i dodali da će nastaviti da podržavaju primjenu sporazuma, "dokle god ga i Iran poštuje".

 

Izvor: rtcg