Alijansa Muktade el Sadra vodi na izborima

Iračka izborna komisija saopštila je da su prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora pokazali da alijansa uticajnog šiitskog svještenika Muktade el Sadra vodi na nacionalnim izborima.

To je saopšteno nakon što je prebrojano više od polovine glasova, odnosno glasovi iz 10 od 19 iračkih provincija, prenosi AP. Alijansa bliska jednoj moćnoj šiitskoj paravojnoj grupi je druga po osvojenim glasovima, dok je aktuelni irački premijer Hajder el Abadi prošao loše u većini šiitskih provincija, koje su inače njegova izborna baza, i nalazi se na trećem mjestu.

Kako se navodi, izbore održane u subotu obilježila je rekordno mali odziv - svega 44 odsto građana je izašlo na birališta. To su bili prvi izbori održani nakon što je Irak proglasio pobjedu nad takozvanom Islamskom državom i četvrti od 2003. godine kada su međunrodne snage predvođene SAD svrgle sa vlasti Sadama Huseina.

Još od pada režima Sadama Huseina, prije 15 godina, tri etničke zajednice - većinski šiiti, suniti i Kurdi sukobljavaju se oko načina funkcionisanja države. Rezultati izbora trebalo bi da budu objavljeni 48 sati po zatvaranju birališta.

 

Izvor:MINA