Putin i Erdogan saglasni: SAD griješi u odluci o Iranu

Sjedinjene Američke Države griješe u jednostranoj odluci da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma sa šest svjetskih sila, saglasili su se u telefonskom razgovoru ruski predsjednik Vladimir Putin i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, izjavio je izvor iz turskog predsjedništva.

Prema navodima iz Kabineta turskog predsjednika, Erdogan i Putin su se saglasili da je odluka američke administracije o nuklearnom sporazumu "pogrešna". Dvojica predsjednika su naglasila da je sporazum bio diplomatski uspjeh koji je trebalo da bude zaštićen. Erdogan i Putin su razgovarali i o posljednjim dešavanjima u Siriji. .

Erdogan je razgovarao u četvrtak s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem o Trampovoj odluci, a neimenovani izvor iz kancelarije turskog predsjednika rekao je za Anadoliju da je Erdogan istaknuo kako američko povlačenje iz sporazuma smatra pogrešnim potezom.

Turski je predsjednik takođe poručio da Turska podržava očuvanje međunarodnog sporazuma koji je prije tri godine postignut pod nazivom Zajednički akcijski plan.

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u utorak da iranski sporazum iz 2015. kojim su Iranu smanjene sankcije u zamjenu da ta zemlja prestane sa nuklearnim programom, nije otišao dovoljno daleko u uklanjanju prijetnje koju Iran predstavlja za SAD i njihove saveznike na Bliskom Istoku.  

 

Izvor:Antena M