"Smrt Americi" i paljenje zastave

Zbog odluke američkog predsjednika da se SAD povuku iz Iranskog sporazuma, iranski poslanici zapalili američku zastavu od papira u parlamentu. Poslanici su uzvikivali "Smrt Americi", a zapalili su i papir koji je simbolično predstavljao nuklearni sporazum, prenijela je agencija AP.

Podsjetimo, Tramp je u utorak saopštio da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to "najvišeg stepena". Tramp je dodao i da bi druge zemlje mogle biti sankcionisane. Nuklearni sporazum sa Iranom je, kako je istakao američki predsjednik, trebalo da štiti SAD i saveznike, ali je omogućio Iranu da nastavi da obogaćuje uranijum. S druge strane, generalni sekretar UN Antonio Gutereš kaže da je duboko zabrinut zbog odluke američkog predsjednika i poziva preostale potpisnice tog sporazuma da se pridržavaju svojih obaveza.

"Od suštinskog je značaja da sve brige u vezi sa primjenom plana budu riješene preko mehanizama, koji su uspostavljeni u ZSAP (Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu). Pitanja koja nijesu direktno povezana sa ZSAP trebalo bi riješiti bez predrasuda da bi se sačuvao sporazum i njegova postignuća", naveo je Gutereš u saopštenju.

"Nuklearni sporazum sa Iranom je kulminacija 12 godina diplomatskih aktivnosti. On pripada cijeloj međunarodnoj zajednici", dodala je Mogerini i istakla da je iranski nuklearni sporazum "ključan za bezbjednost regiona, Evrope i svijeta" i pozvala ostatak međunarodne zajednice da nastavi da ispunjava svoj dio obaveza i obezbijedi punu implementaciju sporazuma u cilju zajedničke bezbjednosti.

Izvor: AntenaM