SAD se povlači iz sporazuma?

Američki predsjednik Donald Tramp obavijestio je predsjednika Francuske Emanuela Makrona o povlačenju SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

To je objavio američki list "The New York Times", prenosi Anadolija.

Jelisejska palata je saopštila da su Tramp i Makron razgovarali danas o miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Telefonski razgovor dvojice predsjednika održan je nekoliko sati prije odluke Trampa da li SAD ostaju ili se povlače iz nuklearnog sporazuma Irana postignutim sa šest velikih sila u julu 2015.

Makronov kabinet nije naveo druge detalje niti da li su Makron i Tramp razgovarali o odluci američkog predsjednika, koju će on saopštiti danas u 14.00 po lokalnom vremenu iz Bijele kuće.

Evropska unija (EU) je ranije danas potvrdila svoju podršku iranskom nuklearnom sporazumu. Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič rekla je da "sporazum funkcioniše" i da je EU posvećena nastavku njegovog sprovođenja.

Takođe, tri zemlje EU ponovile su danas podršku nuklearnom sporazumu postignutim sa Iranom na sastanku u Briselu s pomoćnikom šefa iranske dipllomatije Abasom Aragšijem, nekoliko sati prije odluke američkog predsjedsednika o ostanku ili izlasku SAD iz tog sporazuma.

Predstavnici tri zemlje potpisnice sporazuma, Francuska, Njemačka i Velika Britanija, kao zamjenica visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbjednosti Helga Šmit saopštili su da "podržavaju nastavak potpune primjene sporazuma", navodi se u saopštenju.

Izvor:b92