U Guti 300 poginulih, Moskva traži hitan sastanak SB UN

Rusija je predložila da se u SB Ujedinjenih nacija danas održi hitan sastanak o situaciji u istočnoj Guti, predgrađu sirijske prijestonice Damaska.

Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja iznio je prijedlog na sastanku Savjeta bezbjednosti UN, posvećenom miru i bezbjednosti u svijetu, prenosi TASS.

"Imamo konkretan prijedlog", rekao je ruski diplomata i naveo da Moskva traži da se sazove otvorena sjednica Savjeta bezbjednosti kako bi se razgovaralo o situaciji u istočnoj Guti.

"Mislim da je to neophodno imajući u vidu zabrinutosti koje smo danas čuli, tako da će sve strane moći da predstave svoje stavove i razumijevanje situacije i predlože rješenja", rekao je Nebenzja.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je u debati pozvao strane da hitno prekinu sukobe u istočnoj Guti, kako bi mogla da se dostavi humanitarna pomoć stanovništvu.

Usljed velike štete u istočnoj Guti, do koje je dovelo bombardovanje sirijskih snaga, ljekari su primorani da koriste lijekove kojima je istekao rok trajanja i da se "grebu za vodu", a broj poginulih dostigao je 300 za tri dana, piše CNN.

Najmanje 260 osoba je ubijeno, a 500 povrijeđeno od ponedjeljka do utorka uveče u istočnoj Guti, enklavi pod kontrolom pobunjenika, saopštilo je danas Sirijsko-američko medicinsko društvo (SAMD).

Međutim, iz grupe za praćenje događaja u Siriji "Damask Medija centar" rekli su za CNN da je danas prijavljeno još 45 žrtava u istočnoj Guti.

Intenzivno bombardovanje istočne Gute proteklih nedjelja, oblasti za koju CNN navodi da je godinama pod opsadom režima Bašara al-Asada, izazvalo je osude širom svijeta.

Izvor:AntenaM