SAD: Sjeverna Koreja propustila sastanak s Pensom

Potpredsjednik SAD Majk Pens bio je spreman da se sastane sa zvaničnicima Sjeverne Koreje prilikom otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Južnoj Koreji ali je sjevernokorejska strana otkazala susret u posljednjem trenutku, saopštio je Stejt department.

Potencijalni sastanak između Pensa i Sjevernokorejaca bio je jedna od glavnih tema za vrijeme Pensove posjete Pjongčangu gdje je predvodio američku delegaciju na otvaranje igara. Uoči Pensove posjete američki zvaničnici su govoril da nijesu tražili sastanak sa Sjevernom Korejom ali su ostavili otvorenu mogućnost da se održi.

Do objavljivanja ovog saopštenja, više od nedjelju dana od Pensovog povratka u SAD, nije bilo naznaka da je sastanak planiran a zatim otkazan u posljednjem trenutku.Stejt department je saopštio da je Pens bio "spreman da iskoristi ovu šansu", kojom prilikom bi insistirao da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja i programima balističkog naoružanja.

"U posljednjem trenutku zvaničnici Demokratske Narodne Republike Koreje odlučili su da ne održe sastanak, žao nam je što nije iskorišćena ova prilika", rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert koristeći zvanično ime Sjeverne Koreje.

To bi bio prvi zvanični kontakt između Sjeverne Koreje i administracije predsjednika Donalda Trampa.

Izvor:b92