U zemljotresu u Turskoj stradala 41 osoba, potraga obustavljena

U Turskoj je obustavljena operacija spašavanja poslije zemljotresa u petak u kojem je, prema najnovijim podacima, 41 osoba poginula.

Akcija je obustavljena pošto su pripadnici službe za vanredne situcije pronašli tijelo posljednje osobe za kojom se tragalo ispod ruševina zgrade.

Zemljotres jačine 6,8 stepeni pogodio je u petak uveče provinciju Elazig, na oko 550 kilometara istočno od Ankare, kao i susjednu Malatiju. Više od 1.600 ljudi je povrijeđeno, od kojih je 86 u bolnicama, ali niko nije životno ugrožen, prenosi Rojters.

Vlasti su upozorile stanovnike da ne ulaze u oštećene zgrade zbog opasnosti urušavanja i naknadnih potresa, tako da su mnogi ostali na otvorenom na temperaturi koja je jutros iznosila minus šest stepeni Celzijusa.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je izjavio da će vlada obezbijediti finansijsku pomoć za ljude čiji su domovi oštećeni.

Prema njegovim riječima, oko 1.000 privremenih kuća će biti izgrađeno, a pojedine škole i džamije se trenutno koriste kao skloništa.

Do sada je ispod ruševina spašeno 45 osoba. Ministar za urbanizaciju Murat Kurum rekao je da su vlasti počele sa uništavanjem 22 oštećene zgrade u Elazigu, dok će do kraja godine biti završena izgradnja 2.000 novih kuća.

 

Izvor:RTCG