Penziona reforma na vladi, protivnici nastavljaju proteste

Osporavana reforma penzija francuskog predsjednika Emanuela Makrona danas će biti predstavljena u vladi, a istovremeno za danas su protivnici te reforme najavili štrajkove i demonstracije.

Kada tekst bude usvojen u vladi biće proslijeđen parlamentu koji odlučuje.Šef sindikata CGT Filip Martinez obećao je danas da će se protesti nastaviti do povlačenja reforme.

Pedesetprvog dana protestnog pokreta početog 5. decembra krovna sindikalna organizacija se nada maksimalnoj mobilizaciji, i najavljuje da će pojačati svoje akcije.

Danas će pored Pariza biti organizovani i brojni protesti širom Francuske.

U Parizu protestna šetnja će proći kroz centar glavnog grada oko podneva i predviđeno je da se protest završi oko 19.00 časova.

Šef policije Didije Lalman je zbog mobućeg nasilja i rušenja rekao da će angažovati znatne policiske snage, a istovremeno je pozvao na odgovornost svakog da bi se izbjegli takvi incidenti.

Tenzije su porasle ove nedjelje zbog prekida struje za koje je odgovornost preuzeo sindikat CGT Energija, čiji aktivisti su na kratko bili privedeni.

Poslije skoro potpune normalizacije saobraćaja posljednjih dana on će ponovo biti poremećen danas, francuska željeznica SNCF i javni saobraćaj u Parizu, posebno metro, najavili su prekide rada.

 

Izvor:beta