Putin hoće doživotnu vladavinu

Ruske opozicione stranke najavile su održavanje velikog protesta 29. februara, zbog predloga predsjednika države Vladimira Putina za ustavne promjene, koje, po njihovom mišljenju, predstavljaju otvaranje puta za njegovu doživotnu vladavinu.

Opozicioni političar Ilja Jašin ocijenio je u saopštenju da Putinov predlog predstavlja potez koji bi mu mogućio "da vlada zauvek", prenosi Rojters.

"To će biti politički marš s ciljem da pozovemo na rotaciju vlasti i protestujemo protiv uzurpacije vlasti", naveo je Jašin.

On je kazao da organizatori neće tražiti dozvolu od moskovskih vlasti za održavanje protesta i dodao da je demonstracije podržao veliki broj opozicionih grupa, među kojima i Antikorupcijska fonadacija Alekseja Navaljnog.

Putin je u subotu rekao da se protivi doživotnom manadatu predsjednika države, uobičajenog u sovjetskoj eri, ističući da to ne može da riješi pitanje tranzicije moći i stabilnosti u toj zemlji.

Pucnjava u Kanzas Sitiju, dvije osobe ubijene, 15 povrijeđeno.

Najmanje dvije osobe su ubijene, a 15 ranjeno u pucnjavi ispred bara u Kanzas Sitiju, u američkoj saveznoj državi Misuri.

Pucnjava se odigrala oko ponoći po lokalnom vremenu, a policija je po dolasku naišla na "haotične scene", prenio je Tanjug.

Među dvije žrtve je i žena čije je tijelo pronađeno na parkingu.Među žrtvama je napadač koga je, prema navodima policije, ubio naoružani pripadnik obezbjeđenja.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, napadač je pucao u ljude koji su u redu čekali da uđu u bar.

Motiv napada za sada nije poznat.Policija je saopštila da je posle pucnjave najmanje 15 osoba zatražilo pomoć ljekara u lokalnim bolnicama i da su tri osobe u kritičnom stanju.

 

Izvor:mina