Demonstranti blokirali špansko-francusku granicu

Drumsku granicu između Španije i Francuske blokirali su u oba smjera katalonski separatistički demonstranti petog dana mobilizacije zbog presuda izrečenih njihovim vođama u španskom sudu, saopštila je španska vlada.

Demonstranti su u oba smjera blokirali auto-put kod La Žonkere blizu Đirone, kao i nacionalni auto-put blizu francusko-španske granice, navelo je špansko Ministarstvo saobraćaja.

U Barseloni, gdje se danima održavaju demonstracije zbog presuda katalonskim vođama noćas su izbili novi okršaji između policije i demonstranata.

Prema scenariju koji se ponavlja nekoliko uzastopnih noći od kada su počeli protesti poslije izricanja presude katalonskim vođama u ponedjeljak, mirni protesti se izmaknu kontroli i radikalne pristalice secesije počnu da se sukoblajvaju sa policijom.

Noćas su oni zapalili brzo postavljenu barikadu na centralnoj ulici, koja je popularna turistima.

Za danas je najavljen dan opšteg štrajka u Kataloniji, a marševi slobode koji su krenuli iz raznih oblasti treba da se sliju u Barselonu na velike demonstracije predviđene oko 17.00 sati po centralnoevropskom vremenu.

 

izvor:rtcg