Kontrole na granicama sa Slovenijom i Mađarskom

Nakon što je Njemačka odlučila da granične kontrole prema Austriji produži za još šest mjeseci i poslije 11. novembra, zvanični Beč je odlučio da zadrži kontrole na svojoj granici ka Sloveniji i Mađarskoj, kako bi suzbili migraciona kretanja.

"U skladu sa okolnostima nastavićemo sa kontrolama koje već sprovodimo na granici sa Slovenijom i Mađarskom", najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Volfgang Pešorn.

On je istakao da se pokazalo, kada se sprovode granične kontrole u srcu Evrope, one imaju pozitivan efekat u suzbijanju migracionih kretanja. Pešorn je kazao da postoji potreba za nastavkom kontrole pošto je i Njemačka odlučila da to učini.

Granične kontrole biće produžene za daljih šest mjeseci, a kao i Njemačka i Pešorn je ostavio otvoreno da li će poslije toga biti dalje produžavane. Slovenija, prije svega, kritikovala je odluku Austrije i smatra da je produženje granične kontrole potpuno nepotrebno i nanosi veliku ekonomsku štetu.

Kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, Austrija je uvela usled migrantske krize na jesen 2015.godine.

Na ranijim graničnim prelazima, koji su bili napušteni po stupanju na snagu Šengenskog sporazuma, od tada policija vrši kontrolu vozila u kojima smatra da mogu biti skriveni migranti.

Ta kontrola znatno usporava saobraćaj, i prije svega tokom praznika, prouzrokuje kilometarske kolone.

 

 

Izvor:RTCG