U dvije eksplozije u Bengaziju poginule 33 osobe

U dvije eksplozije automobila bombi u jednom strambenom naselju u Bengaziju noćas je poginulo 33 ljudi, a ranjeno više od 50 dok su izlazili iz džamije.

Kako su saopštili libijski zvaničnici, za sada niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad.

Prva bomba odjeknula je ispred džamije iz koje su vjernici izlazili poslije sinoćnje molitve. Samo desetak minuta kasnije, kada su na mjesto eksplozije pristigli bezbjednosni i zdravstveni zvaničnici, odjeknula je i druga, mnogo snažnija eksplozija. Bomba se nalazila u "mercedesu", parkiranom preko puta džamije.

Među žrtvama je i Ahmed al-Feituri iz istražne jedinice. Zvaničnici su naveli da je među ranjenima i istaknuti zvaničnik obavještajne agencije Mehdi al-Felaj. Rojters prenosi da među žrtvama ima i civila, a zvaničnici strahuju da će broj poginulih rasti.

U Libiji vlada haos od svrgavanja i ubistva bivšeg vođe Moamera Gadafija 2011. godine, a od 2014. je podijeljena između dvije suparničke vlade i parlamenta sa sjedištima u različitim djelovima zemlje. Ekstremisti Islamske države su uspostavili uporišta i u Libiji, ali su uglavnom potisnuti iz većih gradova.

Bengazi i dalje predstavlja problematično mjesto u kojem često dolazi do napada, navodi AP.

Izvor:RTCG